Субота, 16.12.2017, 17:49

Вітаю Вас Гість | RSS
Юний радіоаматор
ГоловнаРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії каталога
Своїми руками [17]

Головна » Статті » Электронные самоделки » Своїми руками

Простий двохкаскадний підсилювач
У першому варіанті підсилювача працюють транзистори структури р- n -р, в другому  - структури n -р- n. У зв'язку з цим полярність включення батарей, що живлять їх, різна: на колектори транзисторів першого варіанту підсилювача подається негативна а на колектори транзисторів другого варіанту - позитивна напруга. Полярність включення електролітичних конденсаторів також різна. У решті підсилювачі абсолютно однакові.
У будь-якому з цих варіантів підсилювача можуть працювати транзистори з коефіцієнтом передачі струму h 21э, рівним 20 - 30 і більше. У каскад попереднього підсилення (перший) потрібно поставити транзистор з великим коефіцієнтом h 21э. Роль навантаження Гр1 вихідного каскаду можуть виконувати головні телефони, телефонний капсуль ДЭМ-4М або абонентський гучномовець. Для живлення підсилювача використовуй батарею 3336Л або мережевий блок живлення.
Заздалегідь підсилювач збери на макетній панелі щоб усебічно вивчити і навчитися налагоджувати його, після чого перенесеш його деталі на постійну плату.
Після того, як підсилювач буде змонтований, треба підбором резисторів R2 і R4 встановити рекомендовані режиму транзисторів (по струмах колекторних кіл або напругою зміщення на базах транзисторів) і тільки після цього перевіряти його роботу на звуковідтворення. Такий шлях більш технічний. А для складнішого підсилювача, а тобі доведеться мати справу в основному саме з такими підсилювачами, він єдино правильний.
Принципова схема третього варіанту двохкаскадного підсилювача показана на другому малюнку. Особливістю цього підсилювача є те, що в першому каскаді працює транзистор структури р- n -р, а в другому - структури n -р- n. Причому база другого транзистора сполучена з колектором першого транзистора не через з'єднувальний конденсатор, як в підсилювачах  перших двох  варіантів, а безпосередньо або, як ще говорять, гальванічно. При такому зв'язку розширюється діапазон частот підсилюваних коливань, а режим роботи другого транзистора визначається в основному режимом роботи першого, який встановлюють підбором резистора R2.
Категорія: Своїми руками | Додав: radioamator (13.12.2010)
Переглядів: 2427 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу

Пошук

Друзі сайту

Статистика


Copyright MyCorp © 2017Зробити безкоштовний сайт з uCoz